Vol. 21, Ianuarie-Februarie 2014 Nr. 2 


Înţelepciune pentru vremuri grele

R 5143 W. T. 1 decembrie 1912 (pag. 374-375)

Mulţi oameni sunt rispitori fără a intenţiona să fie aşa. Ei nu ştiu cum să economisească. Economia este mai puţin importantă pentru bogaţi decât pentru săraci, totuşi săracii de obicei nu cunosc nimic despre economia adevărată. Economie nu înseamnă a cumpăra întotdeauna ceea ce este mai ieftin, nici nu înseamnă a procura în cantităţi mici. ţinând seama de posibilităţile viitorului apropiat, credem că „un cuvânt spus la timp” va fi de ajutor. Sfatul nostru ar fi să se păstreze dinainte o bună rezervă de combustibil, deoarece furtunile şi accidentele ar putea întrerupe alimentarea — ca şi grevele.

Însă mesajul nostru special este acum cu privire la hrană. Sfătuim o bună rezervă de alimente de larg consum care nu sunt scumpe — orez, fasole, mazăre, fulgi de ovăz, cartofi, sare, zahăr. Ceea ce am enumerat sunt alimente de larg consum. Cumpărate în cantităţi rezonabile, acestea sunt cele mai ieftine, precum şi cea mai nutritivă hrană. Orezul şi cartofii sunt bogate în amidon, în timp ce fasolea şi mazărea sunt bogate în azot şi înlocuiesc în mare măsură cărnurile în întreţinerea corpului uman.

Carnea în cantităţi moderate este nutritivă şi de dorit, dar nu indispensabilă unde fasolea şi mazărea se folosesc fără rezerve. Totuşi, anumite părţi din carnea de vită se vând ieftin peste tot, obiecţia fiind că bucăţile ieftine sunt tari. Vrem să dăm cititorilor noştri o reţetă, prin folosirea căreia pot avea totdeauna carne fragedă, chiar dacă vor cumpăra cea mai ieftină şi mai tare carne.

Reţeta constă în folosirea unei cantităţi mici din cel mai bun oţet în prepararea cărnii. Apăsaţi bucăţile de carne tare într-un borcan şi turnaţi apă peste ea doar ca să o acopere. Observaţi cantitatea de apă folosită şi adăugaţi două linguriţe de oţet la o jumătate de litru de apă — o lingură la un litru, şi în aceeaşi proporţie pentru cantităţi mai mari. Lăsaţi carnea în oţet şi apă să stea peste noapte. Dimineaţa gătiţi carnea cum doriţi şi ea va fi fragedă. Acelaşi tratament va face fragedă şi cea mai tare carne de pasăre. Va fi necesară o cantitate mai mare de oţet dacă acesta nu este destul de bun şi de puternic. Pentru a prăji un antricot, puneţi într-o tigaie mare o linguriţă de oţet şi acesta va da antricotului un gust bun şi-l va face fraged. De acum încolo cititorii Turnului de Veghere nu trebuie să mai aibă carne tare.